Nötfri ”*stsås” 

Jag gillar kalla dippsåser till mat och det är en utmaning nu att hitta sådana utan cashewnötter/havre fraiche (för att hitta en smal variant) men igår fick jag till det! Blomkål är svaret!

Ett litet eller ett halvt stort blomkålshuvud
2 potatisar (stora som ägg ungefär)
1 morot
1 vitlök solo eller 2 klyftor
1/2 tsk senapspulver
1/2 dl bjäst
lite chipotlepulver (mest för att jag gillar lite styrka i bakgrunden men notera att den smakar mer dagen efter)
1/2 pressad citron
2 tsk tamari eller ljus soja
salt
vatten

Dela blomkålen i små buketter och ångkoka mjuka
Skala och skiva morot, vitlök och potatis tunt. Koka mjuka i vatten som precis täcker – släng inte kokvattnet!

Lägg den kokta blomkålen och rotfrukterna i en mixer tillsammans med bjäst, tamari, citron och kryddor. Mixa. Häll på vatten till önskad tjocklek. Smaka av. Den tjocknar lite i kylskåpet sedan. Min är ”klickbar” men kan spädas ut med vatten till en dressing vid servering.
Håller en vecka i kylskåpet

Annonser

5 kommentarer Lägg till

  1. MiesLiv skriver:

    Chipotlepulver… är det gott det? 🙂

    1. Maria skriver:

      Beror på hur mycket man har i 😎

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s