Saltade citroner

Jag har länge funderat på att salta in citroner för att kunna ha i matlagningen och efter att ha hittat ett recept där cashewdressingen skulle smaksättas med just det så bestämde jag mig. Typiskt nog kostade de ekologiska citronerna 10 kronor styck men eftersom skalet ska användas ville jag inte använda ”vanliga”

 

Ingredienser:
8 citroner
drygt 2 dl salt

Inget mer än så!

Gör så här:

Skär på ändorna på citronen och klyfta sedan dem i fyra delar men låt alla delar sitta ihop längst ner.
Häll i drygt en tsk salt på insidan av varje citron och tryck ner citronen (med öppningen neråt) i en burk. Fortsätt göra så med alla citroner och tryck ordentligt så att saften kommer ur citronerna. Varva lite med salt i mellan citronerna med. När burken är full – salt med resternade salt och se till att vätska täcker citronerna. Om det inte verkar vara nog med vätska, låt burken stå någon timme så saltet drar ut sista vätska och öppna och tryck sedan till citronerna igen. Om citronerna är väldigt torra kan man pressa citron och hälla över.

Ställ burken i fönstret och låt stå några veckor. Jag luftade burkan några gånger under första veckan eftersom det bubblade i den.

Efter en månad kan man smaka och sedan ställa burken kallt.

Hur använder man citronerna då? Jo, man tar upp en bit (använda rena bestick) och tar den del man behöver och lägger mer det andra igen. Det är skalet man använder så fruktköttet gröps bort, skalet sköljs och hackas sedan ner i maten.

Det smakar citron men inte skarpt utan på ett helt annat sätt 🙂

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s