Dressingar

Det är dressingen som gör det!
Här kommer några av mina favoriter och ja…. dom är asieninsprirerade. Utom den första kanske.
Passar till sallader, att dippa rispappersrullar i, att ha på nudlar eller ris. Testa!

Innehåll:
4 stora medjooldadlar eller dubbelt så många små vanliga
1/2 dl dijonsenap
1-2 msk citronjuice eller äppelcidervinäger
en nypa salt
Några varv med svartpepparkvarnen
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
1-2 dl vatten beroendes på hur tjock dressing du vill ha

Gör så här
Mixa dalarna tills du har en dadelpasta (har du en bra mixer kan du slänga i allt utom oljan och vattnet på en gång)
Tillsätt senap, vinäger/citronjuice, salt, peppar och vitlök
mixa slätt
Häll i oljan
Tillsätt vatten, lite i taget tills allt är mixat och du tycker att den har en bra konsistens

—————————–

Innehåll:
8 stora medjooldadlar eller dubbelt så många små vanliga – blötlägg i vatten i 4 timmar först (eller medan du är på jobbet)så att vattnet precis täcker
en hyfsat stor bit färsk ingefära – som en stor fet tumme
2 klyftor vitlök
1 pressad citron
1 msk tamari
1 dl olivolja
1-3 dl vatten
(chili om du vill ha en stark dressing)
spiskummin

Gör så här:
Lägg dadlar, med blötläggningsvattnet i en mixer, tillsätt citronjuice, ingefära och vitlök. Sänk hastigheten och häll i Tamari, olja, kryddor och tillsätt mer vatten tills konsistensen är lagom. Smaka av med mer salt om det behövs. Dressingen håller runt 2 veckor i kall kyl.

———————————————————–

Innehåll
Saften från en citron
2 klyftor vitlök
1.5 dl vatten
1 dl tahini
1 tsk agavesirap eller annan sötning
1 msk äppelcidervinäger
1 msk tamari
1 tsk malen koriander
1 tsk malen spiskummin
2 msk olivolja
1 nypa salt
1 msk sesamfröm

Gör så här:
mixa vitlök, citron och vatten tills vitlöken är mixad, tillsätt resten och mixa slätt.
Håller minst 1 vecka i kylen.

————————————————
Innehåll:
1,5 dl mandel eller sojamjölk
4 tsk malet linfrö
2 msk pressad citron
1 msk äppelcidervinäger
1 dadel eller lite agavesirap
1 klyfta vitlök
1 tsk ljus misopasta
2 tsk tomatpuré
1/2 tsk chipotlepulver
1/2 tsk malen spiskummin
Mer vatten eller växtmjölk om det ser för tjockt ut

Gör så här:

Placera alla ingredienser i en mixer och mixa på hög hastighet tills den är slät. Låt den stå i en minut och kontrollera sedan tjockleken. Den blir tjockare med sojamjölk än med mandelmjölk! Den kanske är tjock nu, men den kommer att vara mycket tjockare efter att ha stått i kylskåpet! Tillsätt mer växtmjölk eller vatten om du tror att det kommer att behövas. Häll i en flaska eller i en burk och ställ i kylskåp för att tjockna och för att smakerna ska blomma ut.

Gör dubbelsats, den håller en vecka i kylen 🙂

Det finns även andra dressingar om man söker på ”såser”

Annonser

4 kommentarer Lägg till

  1. irrhönan skriver:

    Tack! Har skrivit ut och tänker testa. 🙂

    1. Maria skriver:

      Fast om du ska undvika torkad frukt så är det ju dadlar i! Det går inte att ta bort sötman heller för då funkar inte balansen men dom är hemmagjorda och man vet vad man får i sig och jag älskar allihopa!

      1. irrhönan skriver:

        Men jag har inte sagt att jag ska testa i november! 😄

        1. Maria skriver:

          Nå då så! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s