70 talet vill ha tillbaka sin pressgurka!

IMG_3308

 

Vinter. Snö. Kallt.

Rawfood känns lika avlägset som en söderhavsö…

Men rödbetsbiffar gjorda av kyl/frysrens, kokt potatis, löksås och pressgurka – det är vintermat à la barndom. Kanske inte rödbetsbiffarna men själva mattänket.

Rödbetsbiffar
3 dl kokt hirs
4 små grovrivna rödbetor
3 dl kokta bönor
1 hackad stekt lök
1 stekt vitlöksklyfta
1 dl glutenfritt ströbröd
2 msk kapris (!)
1/2 tsk rökarom
salt
vitpeppar
(vätska om det behövs)

Fräs hackad lök och vitlök.
Grovriv rödbetor.
Mixa bönor och hirs.
Blanda ihop allt och tillsätt ströbröd och låt svälla en stund.

Pressgurka:
2 slanggurkor skivade med mandolin eller osthyvel
1 dl vatten
1 dl socker
2.5 msk 24% ättikssprit
vitpeppar
persilja

Blanda vatten, socker och ättikssprit så att sockret löses upp. Häll över lite vitpeppar. lägg gurkskivorna i en skål och häll vätskan över. Strö persilja på och ställ in i kylen tills servering. Blir godast efter någon timme.

Löksås
4 skivade lökar (använde mandolin)
1.5 paket havregrädde
lantbuljong
1 tsk liquid aminos (tamari går lika bra men ta lite mer)
salt och vitpeppar
1 msk maizena utrört i 0,5 dl vatten
Finns det kvar persilja så släng i lite!

Fräs löken i lite fett i en stekpanna.
Låt fräsa ca 10 minuter utan att löken tar färg. Häll över havregrädde, buljongpulver, aminos/tamari. Koka upp och låt puttra 10 minuter. Red med lite maizena om det är väldigt rinnigt. Smaka av med salt och peppar.

Annonser

5 kommentarer Lägg till

  1. pbloggen skriver:

    Kapris! Jag såg det! 😉

    Hittade rödbetor i kylen imorse och bestämde mig för att göra biffar ikväll. Som en tanke att det kom recept här. Tack!

    1. Maria skriver:

      Jag kan leva med dom nu 🙂

  2. pbloggen skriver:

    Tom mandolinen får jag använda!!

    1. Maria skriver:

      Och spela lite? 😉

      1. pbloggen skriver:

        Att laga mat är ju som music!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s