Och lite indisk gryta till middag…

IMG_0040

 

Förberedelse:

Lägg 4 dl råris av basmati eller jasmin i blöt på morgonen (eller över natten om tanken är att laga lunch)  tillsammans med 4 dl chana dahl (splittade kikärtor)

Si så där en 8-10 timmar senare:
Skölj riset och linserna

Övriga ingredienser
2 hackade lökar
4 klyftor vitlök
3 msk garam masala
1 tsk senapsfrön
1 tsk bockhornsklöver
1 msk gurkmeja
1 tsk cayennepeppar
3 msk tamari (ta salt, fast mycket mindre, om du inte gillar brungul mat…)
1/2 tsk kardemummafrön – jag använde svart kardemumma som har en något annan smak
10 cm riven ingefära
1/2 butternutsquash i kuber
1/2 burk kokosmjölk

Fräs lök och de torra kryddorna i lite kokosfett eller vilket fett ni önskar
Lägg i riset och linserna, rör om. Häll på vatten så det står ca en tumlängd över innehållet
Koka upp.
Låt koka i ca 10 minuter. Lägg i butternuten. Behövs mer vätska så tillsätt det. Pressa i vitlök och ingefära.
Låt puttra tills linser och ris är mjuka. Det tog ca 45 minuter på svag värme.

Fixa blomkål under tiden!

Bryt ett blomkålshuvud i små bitar. Kör in i ugnen med lite fett och salt på i ca 225 grader tills blomkålen är brun i kanterna. Nästan lite bränd 🙂

När riset och linserna är mjuka rör ner kokosmjölken och smaka av. Behövs mer kryddor? Chili? Curry? salt?

Jag slängde i 1/2 fryst grönk¨l i grytan och lät det tina i värmen.

Serverade i djupa skålar med blomkål på toppen.

Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. Lindslay skriver:

    Jag älskar indisk mat. Och butternut med. Tack för tipset, jag ska nog göra den ikväll när jag ändå har en öppnad kokosmjölk som måste användas upp.

    1. Maria skriver:

      Bästa kombon av allt man gillar 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s