Julmat!

I år firar jag jul hos dottern i Helsingborg och landar hos henne halv sju kvällen före julafton. Hon bad mig skicka en lista på ingredienser jag vill ha för att kunna äta julbord med alla andra.

Har funderat på det och min tanke är att äta följande:

Sk*nkan från Astrid och Aporna – griljerad tillsammans med potatis, rödkålssallad och ugnsstekt brysselkål

Krämig pepparsill – gör jag själv och tar med

Senaps”sill” – gör hemma och tar med

1 stor aubergine
Senapsmarinad:
1 dl senap
2 tsk salt
2-3 msk socker
1 msk vinäger
1 dl olja
½-1 dl vatten eller sojagrädde
1 dl hackad dill

Grönkålssallad med apelsin och lök med en fräsch dressing

Jansson:

Ingredienser (4-6 pers):
1 burk svart tångcaviar (100g)
2 st gula lökar
6 st stora potatisar
3 dl Oatlys havregrädde
0,5 dl ströbröd
2 msk vegetabiliskt margarin
salt och peppar efter behag

Skala löken och skär den i tunna skivor.
Skala och skär potatisen i  fina strimlor.
Varva potatis, lök och tångcaviar i smord form.
Häll på  grädden. Strö över ströbröd och lägg på någon klick vegetabiliskt margarin
Grädda i 225 grader 45-60 minuter tills potatisen blivit mjuk och fått en ljusbrun färg.

Rödbetssallad

5 dl tärnade inlagda rödbetor (400 g)
1 äpple, tärnat
2 kokta kalla potatisar, tärnade
2 ½ dl veganmajjo (blir över från pepparsillen)
ev rödlök, skivad eller hackad
ev ättiksgurka, strimlad

Sen är jag rätt så nöjd

Dottern som bor hemma hos mig just nu tänkte baka glutenfri julvört

och om jag hinner kanske jag gör lite tunt boveteknäcke

250 g bovetekärnor blötlagda över natten
100 g malet linfrö
100 ml vatten
50g pumpa/solrosfrön
1-2 klyftor vitlök
salt
torkad oregano/basilika

Mixa ihop allt uton pumpa och solrosfrön till en smet och bred ut på bakplatspapper. ”Skär rutor” och strö över pumpa/solrosfrön. Ställ in i ugnen i 50 grader över natten. Vänd på morgonen och kör dom torra under dagen

Det är planerna och jag ser inget problem att äta så mycket jag önskar över jul 🙂

Annonser

8 kommentarer Lägg till

  1. WoW skriver:

    Gör du sill av aubergine?

    Ska du inte ha tångkaviar istället?

    1. Maria skriver:

      I jansson, men inte till sillen. Den gör man oftast av aubergine eller kokt palsternacka

      1. WoW skriver:

        Låter ju spännande, kanske något att prova 😀

        1. Maria skriver:

          Det tycker jag absolut. Borde även finnas butiker i Göteborg som säljer färdig vegansill gjord på aubergine

  2. Åt ett übergott glöggbröd för några år sen….

    1. Maria skriver:

      Det fanns några i kokboken jag köpte till henne. Vi måste bara hitta tid för vi jobbar som galningar båda två

  3. Linda i Berlin skriver:

    Jag gjorde en senapssill med aubergine idag och jäklar vad gott det är. Väldigt likt vanlig sill.

    1. Maria skriver:

      Vad bra att veta. Jag ska fixa senare i veckan och nu ser jag verkligen fram emot det 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s